Голодомор

У вінок світлої памяті жертв Голодомору-геноциду і сталінських репресій

 

     Традиційно, в другій половині листопада, в Хмельницькому обласному інституті післядипломної педагогічної освіти проходять заходи до вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 рр. Цьогоріч, 20 листопада, була проведена регіональна науково-методична конференція «Насилля комуністичного режиму в Україні у першій половині ХХ століття. Пролонговані наслідки і латентні складові Голодомору-геноциду 1932–1933 рр.». Наш коледж виступив співорганізатором цієї конференцій та представив на розсуд науковців доповідь «Харчування–«їдло» українських селян у період голодового терору (1932–1933 рр.)» та Історично-побутову реконструкцію харчового раціону українських селян (1932–1933 рр.), які були представлені здобувачами вищої освіти групи ТХ-118 Манкевич Тамарою та Кузьмою Степаном (наук. керівники Матвєєв А.Ю., Низенко Г.В., Франків Н.І., Янюк О.В.).

IMG704ced485af00cf90b699340397d6a43V

     Викладачі та студенти технологічного відділення віднайшли рецепти страв тих голодних років, приготували їх та запропонували скуштувати учасникам конференції. Страви готувались із соснових шишок, коріння лопуха, жолудів, різних сушених трав, картопляного лушпиння, кори дуба, липи, берези, осики, насіння льону, висівок та жмиха цукрового буряка:

- ліпненики з жолудів;

- паляниці з кропиви і подорожника;

- коржики з лопуха;

- галушки з картопляного лушпиння:

- суп з кори та шишок;

- узвар з гілок малини.

IMG7626

     Обговорення виступів та дегустація «страв» справили незабутнє враження на учасників конференції.

image001