Відкрите засідання клубу "РЕСТОРАТОР".
У 2025 році християни західного та східного обрядів святкують Великдень одночасно — 20 квітня. Це рідкісне явище, яке востаннє спостерігалося у 2017 році. Пов’язано це з особливостями розрахунку дати Великодня та астрономічними явищами, що впливають на визначення цього свята. Святкування цього дня має свої традиції, серед яких важливе місце займає випікання пасок.
Великодні паски можна пекти тільки три дні під час Страсного тижня — у середу, четвер і суботу.
Здавна випічка пасок супроводжується старовинними українськими традиціями. У цей день не можна сваритися, підвищувати голос або гучно грюкати дверима. В хаті, де печеться паска, ходять навшпиньках і розмовляють пошепки. Традиційно паски пекли в середу: ввечері готували опару, а вранці, в Чистий четвер, розпочинали випікання. Якщо пасок було багато, їх пекли протягом усіх трьох днів.
Тому, студенти клубу "Ресторатор"(ХТ-136) із викладачем Олена Бойчук 16 квітня 2025 р. провели відкрите засідання клубу, де наголосили, що Паска – це хліб вічного життя, символ Агнця Божого, який був розп'ятий за наші гріхи на хресті. Випікання паски вважається особливим ритуалом. Він пов'язаний із багатьма давніми українськими традиціями та релігійними звичаями.

16.04.25 р.